Сън и здраве

Постоянният недостиг на сън, особено при хората над 25 години, води до повишаване на кръвното налягане. Дори само  1 час  по-малко сън  в денонощието от необходимото в продължение на 5 години,  повишава риска от появата на хипертония с 37 процента, са установили  американски учени.

Изследването, което те са направили, напълно потвърждава разпространената теория, според която хората, които всеки ден се събуждат по-рано от нормалното, страдат по-често от повишено кръвно налягане и наднормено тегло, в резултат на настъпване на  нарушения на обмяната на веществата. За нормална продължителност на съня се смятат 7 до 9 часа в денонощието.

Според  учените, проблеми със съня имат по-често мъжете, които страдат повече и от хипертония.  Статистиката сочи, че преди 100 години, например, хората са спели средно по 9 часа, а в наше време сънят над 6 часа   си е направо лукс. А тялото има памет и когато  сънят не му достига, то превключва на авариен режим.  Така започва борбата в самия организъм.

Най-лошото е това, че недостигът на сън  не може да се възстанови, т.е.,  днес ние не можем да се наспим добре за сметка вчерашния ден.

Хроничното недоспиване бързо провокира появата на проблеми в механизма на нервната система. Хората стават  разсеяни и раздразнителни, сутрин,  вместо  да са бодри и свежи, те се събуждат с главоболие и вече са изморени.  А събуждането и ободряването с различни стимулатори и изкуствени източници на енергия,  само объркват допълнително организма.

Установено е, че недоспиването  е причина и за наднорменото тегло. Човешкият организъм е програмиран генетично, така че да бодърства в две ситуации - при търсене на храна и бягство от опасност. И в двата случая   обаче той използва голямо количество енергия.

Според статистиката,  хората, които спят по-малко от 4 часа, имат със 74 процента по-голям риск от затлъстяване.

Човек, който спи по-малко от 6 часа, съществено увеличава шансовете си да умре преждевременно. Холандски специалисти изяснили, че само една безсънна нощ може да доведе до диабет.  Според сътрудници на медицинския център в Университета   в Лейдън, дефицитът на сън пречи  на организма да използва пълноценно инсулина за преработка на захарта. В резултат -  нивото й в кръвта се повишава, което представлява значителна опасност за здравето.

Нервролози са получили доказателства, че дългосрочната памет се формира по време на сън. Тя има две форми: краткосрочна, която продължава няколко минути - тя е неустойчива, информацията бързо се забравя, поради въздействието на външни фактори. Дългосрочната памет е за цял живот.  В нейното формиране участват определени групи гени и синтез на белтъците.

Неврофизиолозите смятат, че по време на съня се получава преход на информацията от краткосрочната памет към дългосрочната. Този процес се нарича консолидация.

При експеримент учените са установили, че след процес на обучение, в часовете на сън, кората и хипокампа /анатомична област в мозъка/, са активни. По време на сън в хипокампа се наблюдават силно изразени повтарящи се комплекси от остри вълни при енцефалограмата, което говори за активността на процеса.

Най-често безсънието се дължи на прекалена нервност и притеснения през деня.  Вълненията от преживяното могат да ви държат будни дълго време. За да спите спокойно, забравете черните мисли.  А ето  още какво ще помогне, за да спите спокойно:

- Шест часа преди сън не трябва да пиете кафе, а се опитайте и да не ядете  два часа преди това.

- Не  работете в леглото - много хора лягат с купища листове или с лаптопа в леглото и така натоварват съзнанието си.  Направете леглото територия само за приятни, отпускащи емоции.

- Не  се въртете прекалено, ако не успеете да заспите 30 минути след лягане. По-добре почетете книга или сменете леглото.

- Спете на удобен матрак и подходяща възглавница. Вложете средства в леглото си, защото  там прекарвате 1/3 от живота си .

Но най-важно е преди да заспите да забравите черните мисли и притеснения - утрото ще е по-мъдро от вечерта.

Междувременно пък немски учени от Дюселдорф са доказали,че жасминът може да бъде признат за пълноценно сънотворно лекарство. Жасминовият аромат има успокояващо действие и помага да се справим с безсънието.

Веществата, влизащи с състава на ароматния жасмин, бързо попадат чрез белите дробове в кръвта и действат  като психотронен препарат.

Преди време, отново германски учени доказаха, че ароматът на розата в спалнята прави съня продължителен и спокоен и избавя от кошмари.

Още от Интересно

Любовната прогноза на звездите за днес - 19-ти януари

Днес пред вас е един специфичен ден. Луната е без курс през почти целия ден - от 10:56 до 24:00 часа. Това забавя деня и го прави особено непродуктиве...

Джанис Джоплин завинаги на 27 (видео)

Певицата, прочула се с високото си вокално майсторство и неподражаемия си стил, днес щеше да навърши 74 години...

Грешки, свързани с любовния ви живот, които да избягвате

Ако искате ново начало, първата стъпка е да промените някои неща в любовния си живот. Време е да направите някои подобрения, промени и да се откажете ...

Най-добрите приятели на жените са мъжете

Що е то приятелство между мъж и жена и има ли почва то у нас? Много хора твърдят, че не може да има само приятелство между представители на двата пола...

Еманципираните принцеси на Ориента

Кралица Фатима Кулсум - диамантената владетелка на Близкия Изток Саудитска Арабия е една от мюсюлманските държави, в които ислямските традиции с...

Победата над рака – мисията възможна

"Щастливите хора не се разболяват от тази болест." 8 мита за рака на гърдата Още преди 150 години са изказани предположения за същест...

Защо щастливите хора не боледуват?

"Щастливите хора не се разболяват от тази болест." 8 мита за рака на гърдата Още преди 150 години са изказани предположения за същест...

Хлебен пудинг с гъби

Необходими продукти: 1 хляб с дебела кора (600 г) 600 мл пилешки бульон 350 г печурки 200 г заквасена сметана 100 г кашкавал 50 г краве масло 50 мл б...

"Заспива ми се някъде далече..."

Има хора, които идват в живота ни просто ей така, случайно, полека, без гръм и трясък. И понякога точно тези хора се оказват най-важните, те променят ...

Два литра вода на ден през зимата помагат да борим вирусите

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести, близо 1200 души на ден остават повалени от грип и остри респираторни заболявания у нас....