Сън и здраве

Постоянният недостиг на сън, особено при хората над 25 години, води до повишаване на кръвното налягане. Дори само  1 час  по-малко сън  в денонощието от необходимото в продължение на 5 години,  повишава риска от появата на хипертония с 37 процента, са установили  американски учени.

Изследването, което те са направили, напълно потвърждава разпространената теория, според която хората, които всеки ден се събуждат по-рано от нормалното, страдат по-често от повишено кръвно налягане и наднормено тегло, в резултат на настъпване на  нарушения на обмяната на веществата. За нормална продължителност на съня се смятат 7 до 9 часа в денонощието.

Според  учените, проблеми със съня имат по-често мъжете, които страдат повече и от хипертония.  Статистиката сочи, че преди 100 години, например, хората са спели средно по 9 часа, а в наше време сънят над 6 часа   си е направо лукс. А тялото има памет и когато  сънят не му достига, то превключва на авариен режим.  Така започва борбата в самия организъм.

Най-лошото е това, че недостигът на сън  не може да се възстанови, т.е.,  днес ние не можем да се наспим добре за сметка вчерашния ден.

Хроничното недоспиване бързо провокира появата на проблеми в механизма на нервната система. Хората стават  разсеяни и раздразнителни, сутрин,  вместо  да са бодри и свежи, те се събуждат с главоболие и вече са изморени.  А събуждането и ободряването с различни стимулатори и изкуствени източници на енергия,  само объркват допълнително организма.

Установено е, че недоспиването  е причина и за наднорменото тегло. Човешкият организъм е програмиран генетично, така че да бодърства в две ситуации - при търсене на храна и бягство от опасност. И в двата случая   обаче той използва голямо количество енергия.

Според статистиката,  хората, които спят по-малко от 4 часа, имат със 74 процента по-голям риск от затлъстяване.

Човек, който спи по-малко от 6 часа, съществено увеличава шансовете си да умре преждевременно. Холандски специалисти изяснили, че само една безсънна нощ може да доведе до диабет.  Според сътрудници на медицинския център в Университета   в Лейдън, дефицитът на сън пречи  на организма да използва пълноценно инсулина за преработка на захарта. В резултат -  нивото й в кръвта се повишава, което представлява значителна опасност за здравето.

Нервролози са получили доказателства, че дългосрочната памет се формира по време на сън. Тя има две форми: краткосрочна, която продължава няколко минути - тя е неустойчива, информацията бързо се забравя, поради въздействието на външни фактори. Дългосрочната памет е за цял живот.  В нейното формиране участват определени групи гени и синтез на белтъците.

Неврофизиолозите смятат, че по време на съня се получава преход на информацията от краткосрочната памет към дългосрочната. Този процес се нарича консолидация.

При експеримент учените са установили, че след процес на обучение, в часовете на сън, кората и хипокампа /анатомична област в мозъка/, са активни. По време на сън в хипокампа се наблюдават силно изразени повтарящи се комплекси от остри вълни при енцефалограмата, което говори за активността на процеса.

Най-често безсънието се дължи на прекалена нервност и притеснения през деня.  Вълненията от преживяното могат да ви държат будни дълго време. За да спите спокойно, забравете черните мисли.  А ето  още какво ще помогне, за да спите спокойно:

- Шест часа преди сън не трябва да пиете кафе, а се опитайте и да не ядете  два часа преди това.

- Не  работете в леглото - много хора лягат с купища листове или с лаптопа в леглото и така натоварват съзнанието си.  Направете леглото територия само за приятни, отпускащи емоции.

- Не  се въртете прекалено, ако не успеете да заспите 30 минути след лягане. По-добре почетете книга или сменете леглото.

- Спете на удобен матрак и подходяща възглавница. Вложете средства в леглото си, защото  там прекарвате 1/3 от живота си .

Но най-важно е преди да заспите да забравите черните мисли и притеснения - утрото ще е по-мъдро от вечерта.

Междувременно пък немски учени от Дюселдорф са доказали,че жасминът може да бъде признат за пълноценно сънотворно лекарство. Жасминовият аромат има успокояващо действие и помага да се справим с безсънието.

Веществата, влизащи с състава на ароматния жасмин, бързо попадат чрез белите дробове в кръвта и действат  като психотронен препарат.

Преди време, отново германски учени доказаха, че ароматът на розата в спалнята прави съня продължителен и спокоен и избавя от кошмари.

Още от Интересно

Дневен хороскоп за сряда, 22 февруари 2017г.

Можете да следите дневния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен Пренатоварени сте психически и трябва да останете насаме с мис...

От хляб не се пълнее, ако имаме правилните стомашни бактерии

От хляб не се пълнее, ако имаме правилните стомашни бактерии...

Дневен хороскоп за четвъртък, 23 февруари 2017г.

Можете да следите дневния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен Направете голяма крачка напред. Знаете къде искате да отидете ...

Как Ема Стоун влезе във форма за La La Land

Упражненията, с които актрисата успя да подобри фигурата си само за три месеца...

Приказните илюстрации на швед, “нещо като артист, нещо като изследовател на мистерии”

“Нещо като артист, фотограф, 2D/3D аниматор, илюстратор, смесващ дигитални медии;нещо като учен, изследовател на мистерии, жител на Гьотенбург, ...

Внукът на Наум Шопов, който е истински лекар, става главен герой в "Откраднат живот"

Наум Шопов ще бъде едно от новите лица и ключова фигура в лекарския екип на МБАЛ „Св. Кирил“ в третия сезон на „Откраднат живот: Въз...

15 фотографии, които изглеждат като оптически илюзии. Но са запечатали действителни красоти

Случвало ли ви се е да гледате и да не вярвате на очите си?На десетки фотографи, да. Късметлиите да бъдат на точното място, в точното време, често не ...

Дневен хороскоп за четвъртък, 23 февруари 2017г.

Можете да следите дневния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен Направете голяма крачка напред. Знаете къде искате да отидете ...

Голото мъжко тяло от вчера до днес

Темата за голото мъжко тяло е широко застъпена в необятния свят на изкуството. Виждаме го в наследството на древните цивилизации, в стенописите на хри...

Ева Лонгория: Косата ми побеля, когато бях на 18

Американската актриса Ева Лонгория сподели, че е побеляла още на 18 г. и оттогава боядисва косата си. Звездата от сериала "Отчаяни съпруги"...