Твърде женско ли е да няма убити?

Наскоро в социалните мрежи висока популярност набра един преводен текст - 20 съвета от мъж, написани няколко дни след развода му. Съветите са за успешен брак и може би по тази причина са наречени изповед - осъзнати прозрения в момент на изострена емоционална болка от раздялата след 16-годишно съпружество. Коментарът, разбира се е, че ако ги е спазвал, не би се стигнало до раздяла.

Разбира се, и аз се трогнах дълбоко и веднага ги разпространих като избрах да цитирам в статус един от тях: "Не е твоя работа да я променяш или поправяш. Твоя работа е да я обичаш, такава каквато е, без очакване за постоянна промяна. И ако тя се промени, обичай това, в което се превръща, без значение дали точно това си искал, или не."

Снимка: Thinkstock

Много коментари се появиха, но най-добре обобщават нещата думите на моя приятелка: "Не че нещо хейтя, обаче това по-скоро е написано от жена. Дори да е от мъж, мога да се закълна, че ако на този мъж се даде втори шанс, тия писаници ще си останат само на думи. Готините мъже, които жените никога няма да пуснат, не пишат такива щуротии, вярвайте ми!"

И с нейното мнение съм съгласна. Нещо повече - защитавала съм го години наред. Но в същото време, многократно съм била "мъжка приятелка" на готините мъже, когато им се прииска да си "побъбрят по женски". И причината да номинирам точно този съвет сред останалите 19 е, че съм го давала много пъти на мъжете, когато са ме питали: "Как да я спечеля?". "Обичай я". Това е. Не знам колко от тях са го спазвали.

Повечето се превръщаха в истински шутове и преследвачи с всички салтанати - рози, серенади и т.н. Отказах се да давам този съвет, когато научих, че "обичай я", мъжът си "превежда" с действие - атака и завоевателно действие. Никой не го разбира - остави я на мира. Обичай я, без да го натрапваш, но намирай начин да се навърташ наоколо. Направи така, че да знае - теб те има за нея. И впрочем, готините мъже, за които говори моята приятелка, този "номер" го знаят.

Снимка: Thinkstock

Може и да е интуитивно. Затова никога не спят на черджето пред входната ѝ врата. По-скоро имат ключове от... няколко врати. Бъди човекът, на когото знае, че може да се довери. Колкото сложна, заплетена, неравнопоставена или невъзможна да изглежда ситуацията, усещането, че е обичана довежда жената до капитулация.

Може би защото това е нейно сакрално качество. Тя си го припознава. Дори и да е била ранена и да е станала предпазлива, мнителна и недоверчива, дори да е високомерна и да иска само "Принца" и нищо друго, това е нещо, което "разбира" на интуитивно ниво. Може да почувства топлината и сигурността в чувството и то я изпълва с доверие.

Знам, че мъжете могат да обичат дълбоко и силно и дори с много по-голяма категоричност да кажат коя е била голямата им любов, ако са имали повечко любови, отколкото жена, която е имала по-голям опит в своите връзки и развръзки. Но за сметка на това, по-трудно си го признават. Пред самите себе си дори. Особено, когато са по-млади и природата им подсказва, че имат много възможности. Поколения наред мъжете са възпитавани да не показват такава слабост.

Снимка: Thinkstock

Мисля си, че това наследство не е от патриархата. По-скоро е станало причина за патриархат. А е тръгнало от многото войни - дивашки или цивилизовани... все едно. Войната е война. Трябва да убиеш или ще бъдеш убит. Не може да си "размекнат", нито заради жената, нито заради децата. И войните са имали нужда да обичат и със сигурност са носили в сърцето си образа на някоя любима, но войнският дълг е бил на първо място.

В пакет със задължителната сила, суровост и в някой случай дори напълно отричане от семеен живот, който може да ги размекне емоционално. Няма как това да не е оставило своя отпечатък в гените. И да е научило жените да обичат и независимо дали съпругът се завръща променен и загрубял от някоя война, скрил и потиснал дълбоко в себе си убийствата, които е извършил. Но и да свикнат с идеята, че истинският мъж не изразява чувствата си по женския сантиментален начин. И да продължат да го обичат, независимо че ги е изоставил с невръстни деца на ръцете, когато въобще не се завръща.

Снимка: Thinkstock

Сега не му се налага да води своите жестоки войни на бойното поле. Студената война и икономическото робство завладява територии с по-голям успех. Чувала съм, че някои големи корпорации предпочитат необвързани кандидати за работа пред семейните с деца. А в някои компании, ако двама служители се харесат и оженят, край на кариерата им там. Дори и днес, причини да крием любовта си продължават да се възпитават и отглеждат в света на "голямата матрица", в която може да не се пролива кръв, но хиляди хора се обезкървяват ежедневно, впримчени в безмилосната паяжина на консуматорската машина.

От друга страна много мъже се притесняват да се доверят на чувствата си, защото "нямат стабилна работа". Изглежда повърхностно, но това е така, защото се подценява подсъзнанието, където живее един войн, на когото "да обича" не му е достатъчно, за да се чувства мъж. "Ако не мога да ѝ предложа нищо друго и просто я обичам, какъв мъж съм аз тогава. Това е твърде... женско" - предполагам, че такова е усещането му.

Сигурна съм, че и на тях би им олекнало от тази хилядолетна тежест, която влачат със себе си като неосъзната каторга. Но също така, вярвам, че ние жените, трябва да им даваме шанс да се отпуснат и да осъзнаят, че не е слабост да чувстваме тяхната обич. И също така - това не означава, че "сега ни е паднало да въртим някого на малкия си пръст". Да, има жени, които така правят с мъжете, които ги обичат.

Снимка: knitly.com

Можете да ги напуснете с чисто сърце, момчета. Дайте си шанса да почувствате обичта си към нея. Ако забележите, че това ѝ действа вдъхновяващо, направете една по-смела крачка на обвързване. Който се е престрашил да направи тези крачки - и от двете страни - знае, че това е големият шанс да станем екип, който има силата да сътвори един нов свят. В който няма убити. На първо място - емоционално. А това никак не е малко.

Още от Интересно

Два литра вода на ден през зимата помагат да борим вирусите

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести, близо 1200 души на ден остават повалени от грип и остри респираторни заболявания у нас....

Грешки, свързани с любовния ви живот, които да избягвате

Ако искате ново начало, първата стъпка е да промените някои неща в любовния си живот. Време е да направите някои подобрения, промени и да се откажете ...

За една омъжена жена, която има връзка с четирима мъже

"За да имаме щастлив брак и здрав съюз, е много важно да разберем, че ние и половинката ни сами правим избора си и не можем да „задушаваме“ другия с у...

Бети Уайт стана 95 и все още работи: "Аз просто няма да си отида"

Иконата Бети Уайт стана на  95-годишна възраст вчера (17.01) и преди големия си ден, тя се срещна със специалния кореспондент на „Yahoo&r...

Едгар Алан По: "Най-хубавите неща в живота те карат да се потиш"

Днес се навършват 208 години от рождението на американския писател, поет, редактор и литературен критик Едгар Алан По. Той е известен най-вече със св...

6 качества, които правят Девите най-грижовните любовници в зодиака

Когато за пръв път започнах да чета относно Девите, постоянно четях едно и също нещо: Анализират и съдят всичко в хората, защото си мислят, че са пе...

Любовният ви хороскоп за днес - 18 януари

И днес Луната е във Везни. Това ще допринесе за хармоничните отношения между двата пола, като подтикне към по-деликатно и внимателно общуване. И въпре...

Комикс с неочакван край разсмива родители и… чичовци/лели

Знаете, че има специални Закони на Мърфи за родители, нали?Да, родителството е най-хубавото нещо, което може да се случи на човек. Но това съвсем не е...

Тинейджърка пресъздава картина на Ван Гог на крака си

18-годишната Амелия Хол е страдала от депресия в продължение на няколко години. Но когато наскоро е имала особено лош ден, тя не прибягва до самонар...

Дневен хороскоп за четвъртък, 19 януари

Добро утро! За всички зодии предстои нещо вълнуващо. Вижте какво точно ТУК. –––>>> Към хороскопа  ...