Съвети за успешно професионално развитие - I част

Михаела Маркова е магистър по програма Управление на Човешки ресурси, с дългогодишен опит в международни компании и брандове. Зад гърба си има няколко реализирани проекта, касаещи обучения на нови служители на различни тематика - продажби, маркетинг, стратегия и развитие, специфични програми за работа, интегриране на нови служители в компанията и др. Михаела Маркова

Снимка: Личен архив

Работата ѝ е свързана с ежедневна комуникация между служители от Източна и Централна Европа, където се налага да прилага целия натрупан опит и знания в реални ситуации, което прави задачата ѝ вълнуваща, интересна и много отговорна.

В поредица от общо четири части, Михаела ще ни запознае отблизо с тънкостите и особеностите на своята професия, както и ще даде полезни съвети за това върху какво да наблегнем при отделните етапи на търсене, кандидатстване, намиране и утвърждаване при нова работа.

Първата статия от поредицата е посветена на създаването на подходящо CV.

* * *

В играта на дартс, участниците хвърлят къси стрели в кръгла мишена, в стремеж да постигнат максимален резултат. Представете си, че сте със завързани очи, нямате добра подготовка, но познавате правилата и знаете каква е целта - удар в десетката! Каква е възможността да спечелите? Шансовете ви не са никак оптимистични. Възможно е вашата стреличка да попадне на някой от печелившите сектори, но трябва да знаете, че "играта" не се печели само с един успешен ход.

Снимка: Thinkstock

За целта са ви нужни практични съвети, усилени тренировки, много старание и ясна цел - точно като в намирането на подходяща работа.

Знаейки, че на работното място човек прекарва една трета от живота си, определено си заслужава да положите старание в намирането на работата, за която мечтаете и която ви удовлетворява. Това е процес, който започва с отлично написаното CV (Curriculum Vitae), премине през избора на позиция, за която да кандидатствате, перфектно представяне на интервю (включително и телефонното събеседване) и завършва с успешното ви интегриране в новия екип.

Нужно е да се поставят много ясни правила, които да се следват през всеки от етапите. И правило номер едно е - бъдете себе си, от първия момент, в който сядате пред белия лист да пишете своята автобиография. Практиката ми показва, че в много редки случаи е възможно да излъжеш опитен HR специалист, да надхитриш интервюиращия и след това да бъдеш успешен на работното място.

Причината е, че когато посочите невярна информация, касаеща специфична компетенция, предишен опит или умение (като владеенето на език), това става ясно още в самото начало на професионалния път. А това няма да е добро начало на новото работно място.

Снимка: Thinkstock

Сред най-честите причини за освобождаване на служители в изпитателен срок е именно несъответствие на посочена информация и действителните компетенции на служителя.

Неотдавна моя позната ми сподели, че полага неимоверни усилия да си намери подходяща работа, но явно "късметът не е на нейна страна". Разбира се, с готовност предложих да ѝ дам професионален съвет. Попитах я - колко време отделя на писането на CV? Отговорът не ме изненада, но потвърди моето предусещане. Въпросната дама е написала автобиографията си, едно мотивационно писмо "набързо" и в последните 6 месеца е кандидатствала за над 320 позиции. Дори беше изненадана как може да не ѝ се обаждат.

Ако искате вашата кандидатура да бъде забелязана, не гледайте на написаното CV и мотивационно писмо като продукт за многократна употреба. Защото писането на автобиография е като първи работни минути за компанията, в която кандидатствате. Повярвайте ми, човекът от отсрещната страна ще оцени вашето старание и ще забележи усилията ви.

Опитните специалисти в областта на Човешките ресурси, могат да уловят тези малки нюанси на специално отношение към обявеното свободно място. Съвет от кухнята, който може да ви улесни при създаването на отличен профил - внимателно разгледайте обявата за работа. Информацията, която се съдържа в нея, може да ви даде насоки, кои свои черти от характера, професионални умения, опит и стаж да изтъкнете на преден план.

Снимка: Thinkstock

Разполагате с максимум 2 страници, в които да покажете най-доброто, на което сте способни. Визията, форматът, шрифтът - всеки детайл е важен. Колкото по-ясни и конкретни сте, толкова по- добро впечатление правите. Ако сте се спрели на готов формат при писането на CV - избягвайте да оставяте празни полета. Изтрийте параграфите, които не можете да запълните със съдържателна информация.

Посочвайки компетенции, за които имате издадени сертификати, е желателно да впишете следната информация - коя е фирмата, издала документа, а ако има опция, дори ги прикачете. Не е необходимо да посочвате всичките си квалификации. Не е нужно да се връщате назад до началното училище. Ако имате висше образование, наблегнете върху квалификациите, които са от значение за длъжността, за която кандидатствате. Не е препоръчително да използвате съкращения (в редица случаи има възможност да останете неразбрани).

Снимка: Thinkstock

Колкото и добре да сте изложили цялата информация, колкото и прецизно да смятате, че сте се справили, нека някой ваш близък прочете написаното. В старанието си да се покажем в най-добра светлина, допускаме елементарни правописни грешки, които не правят добро впечатление.

В последните 2 години редица работодатели използват специализирани платформи, в които кандидатите да попълват информацията ръчно, което ограничава порочната практика на клонираните CV-та. Бъдете прецизни - избягвайте писането на латиница (тип чат или SMS) и използването на цифрови изображения, заместващи букви.

Ако сте в "активен период" на търсене на работа и кандидатствате в няколко компании едновременно, то препоръката ми е да си водите бележки - име на фирма, позиция, дата на изпращане на CV, последваща кореспонденция.

Снимка: Thinkstock

Напълно възможно е някой работодател да се свърже с вас след известно време, а вие дори да не си спомняте за каква позиция сте подали документи. Тези бележки ще са ви от изключителна полза за последващата подготовка - а именно личното събеседване.

Основната цел на отлично написаното CV е да ви поканят на интервю!

И един последен съвет - проверете координатите за връзка с вас. Нали не искате да пропуснете шанса си, поради сгрешен телефонен номер или объркан имейл адрес. Сега играта на дартс може да започне!

Автор: Михаела Маркова

Още от Интересно

За една омъжена жена, която има връзка с четирима мъже

"За да имаме щастлив брак и здрав съюз, е много важно да разберем, че ние и половинката ни сами правим избора си и не можем да „задушаваме“ другия с у...

Калин Терзийски профукал парите от "Фермата"

Калин Терзийски е похарчил целия хонорар, който е получил в риалити шоуто "Фермата". "Нямам специално отношение към парите. Ако имам пари, черпя н...

Кои са най-достъпните дрехи, които Кейт Мидълтън е носила

Когато става въпрос за стил и моден вкус, се сещаме за херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън. Тя похарчи доста за гардероба си през 2016 г. Тоа...

Най-добрите приятели на жените са мъжете

Що е то приятелство между мъж и жена и има ли почва то у нас? Много хора твърдят, че не може да има само приятелство между представители на двата пола...

Време за четене: "Кучешки живот"

„Кучешки живот“ е роман за хората, в който едно четириного търси смисъла на живота си - след няколко прераждания и собственика. Разказът т...

Тя отслабна, защото мъжът й я нарече дебела крава

Главно действащо лице в днешния ни материал е една дама от Хюстан, Тексас, на име Бетси Аяла. Тя успява да свали цели 48 килограма, мотивирана от изне...

“Сън в съня” от Едгар Алън По

Сън в съняот Едгар Алън ПоПо челото те целувам и понеже се сбогувам, да призная не е лудост – сънища са мойте дни и в това ти не сгреши. Щом над...

Ким Кардашиян е неузнаваема, преди да легне под ножа

Появиха се невиждани досега снимки на звездата, заснети в началото на кариерата й...

Домашните продукти, които са невероятни за кожата!

Много от нещата, които се крият при подправките ви са невероятни за вашата кожа и дори може да се използват за третиране на вашето лице. Те ще остав...

Киви – плодът на здравето

Кивито е един изключително интересен и полезен плод. Откровено то прилича на космат картоф и да, наистина носи името на националната и гербова птица н...