Какво знаем за щитовидната жлеза?

Щитовидната жлеза  е най-голямата жлеза с вътрешна секреция. Статистиката говори, че  в света над 300 милиона души имат проблеми с нея, а най-тревожното е, че повече от половината от тях не са наясно със състоянието си.

Щитовидната жлеза е основният регулатор  на метаболизма и с производството на тиреоидни хормони играе ключова роля  за здравето.  Ако функцията й е нарушена, тя произвежда или много малко или пък повишено количество хормони.

Повишената секреция води до тиреотоксикоза, която предизвиква болестни състояния като Базедова болест, гуша и токсичен аденом /възел/.

Важно е да се знае, че промените във функцията на щитовидната жлеза  могат да се отразят на много системи в организма - сърдечносъдовата, половата,  гастроинтестиналния тракт.

Установено е, че жените са 6-7 пъти по-засегнати от заболяванията на щитовидната жлеза, но медицинската наука все още не е изяснила  каква е причината за това.

Според учените заболяванията са свързани със стресови ситуации и психически напрежения. Силен емоционален момент  може да предизвика повишено производство на щитовидни хормони. Същото важи  и за хроничните психически травми. Болестта може да се отключи и от пубертета, и от  критическата възраст.

Симптомите при повишена секреция на щитовидната жлеза са изпъкване на очите, увеличение на самата жлеза /гуша/ и аритмия. Но това са само основните симптоми, а всъщност реагират всички системи в организма. Основен признак е драстичното отслабване и то при добро хранене. Това се дължи на ускорената обмяна на веществата. Болните са раздразнителни, избива ги на плач, имат тремор  и системни нарушения на съня.

В други случаи пък става обратното - болните започват да натрупват килограми и то главно в областта на корема  и под гърдите.

Все пак, ако се открие навреме, заболяването на щитовидната жлеза може да бъде напълно излекувано. Лечението е медикаментозно, лекарствата се пият по схема и задължително се назначават от ендокринолог. Обикновено се започва с по-висока доза и при подобрение на състоянието, което се установява с изследвания на хормоните, тя се намалява. При спиране на лекарствата може да се получат рецидиви, особено ако във всекидневието на пациента се появят отново напрежение и стрес. Но и без тези фактори заболяването може да рецидивира. В по-сериозни случаи и при наличието на възли, може да се стигне и до оперативно лечение.  Затова е необходимо  пациентите да бъдат сериозни, да посещават редовно своя ендокринолог и да спазват неговите съвети.

Още от Интересно

Откриха мъжкатa G-точка

Вече е ясно защо мачовците са луди по оралната любов...

Какво трябва да имаме в гардероба за офиса?

Кои са базовите дрехи, на които да заложим, когато подбираме тоалета си за работа...

Ако той прави това, зарежи го!

Всички ние допускаме грешки спрямо половинката си. В повечето случаи е добре да си прощаваме и да се поучаваме взаимно в името на разбирателството и с...

Дневен хороскоп за вторник, 21 февруари

Направете си чаша ароматно кафе, насладете се на старта на деня и вижте какво ви очаква в нашия дневен хороскоп! Към хороскопа >>> ...

Забавната страна на рутината през погледа на едно (не)обикновено белгийско момиче (илюстрации)

Животът е изпълнен с понеделници, крайни срокове, провалени диети…Този на Christina De Witte също. На пръв поглед обикновеното белгийско момиче ...

Кое е най-странното място, на което хората го правят?

Историите за секс на необичайни места обикновено са свързани с разгорещяване в самолет или влак. Проучване, направено във Великобритания, ра...

Днес забравете за алкохола

Луната е в знак Стрелец. Денят се отличава с емоционална стабилност, стремеж към премереност и порядък. В дните на Стрелеца хората са по-изпълнителни ...

Правилно ли даваме лекарства на децата?

Зимата е сезон на настинки и почти е сигурно, че ще се наложи децата да пият лекарства. Което за най-малките често се оказва сериозен проблем. Ето н...

Лана дел Рей се завръща!

Прекрасната певица издаде нов сингъл след 2-годишна пауза...