Науката "Заживели щастливо": Как да запазим любовта

Даниел Джоунс, авторът на книгата "Love Illuminated", казва: "Ние прекарваме младините си, питайки "Как да намеря любовта?", а зрелите си години в питане "Как да я върна?".

Всеки, който има връзка или планира да има такава, трябва да знае как да запази любовта си в дългосрочен план. Как обаче да научим тайната за изпълнението на тази така трудна задача? Всеки с щастие разказва как е срещнал любовта, но много малко са тези, които могат да обяснят как са успели да останат заедно. Затова ние решихме да се обърнем към науката. Нека разберем какво казва тя.

Всички знаем как завършват приказките - "И заживели щастливо до края на дните си". Този край обаче изобщо не е лесен за постигане. Въпреки че този комерсиален израз е въплъщение на мързеливото писане, той изобщо не е толкова клиширан, колкото изглежда. Бихме казали, че всеки се стреми към него, но само единици успяват да го постигнат. А това ни показва едно - неговата сложност.

Авторът Тай Таширо обяснява, че двойките в първата година от брака си отбелязват 86% удовлетвореност от съвместния си живот. До седмата година обаче тя спада под 50%. За съжаление около 50% от двойките се развеждат. Други от 10 до 15% се разделят, без да подават документи за развод. А още 7% остават недоволни от брака до края на живота си. Сами виждате какво показва статистиката. Две-трети от брачните двойки не живеят "щастливо до края на дните си".

Защо бракът е толкова труден за поддържане в дългосрочен план?

Една от основните причини е това, което науката нарича "привикване". Всъщност учените просто украсяват факта, че влюбените са отегчени един от друг.

В началото, когато една двойка довършва изреченията си, е романтично. С течение на времето обаче романтиката се превръща в предвидимост, която застава като огромен минус във връзката.

Робърт Грийн, автор на "Изкуството на съблазняването", обяснява, че елементът на изненадата е от ключово значение за романтичните чувства между двама души. Той казва: "Съблазняването включва определена степен на изненада, която обикновено е първото нещо, което изчезва след като сте във връзка за по-дълъг период от време. Всичко вече ви е познато и не можете да се изненадате от човека срещу себе си."

Има ли обаче някакъв начин, с помощта на който да си върнете тръпката в отношенията? Да. Ето как.

Pinterest

Какво можете да научите от уредените бракове?

Първоначално всеки ще си помисли: "Уреден брак, никога! Тези хора са луди!" Изчакайте малко. Може би има какво да научите. Нека ви покажем какво откриват изследователите, когато решават да сравнят уговорените бракове и тези по любов.

Браковете по любов започват по-щастливо, но това бързо отшумява. Уредените бракове не започват по най-щастливия начин, но след 10 години уредените двойки са много по-щастливи от тези, които са се събрали по собствено желание.

Каква е тайната зад дългосрочния успех на уредените бракове?

Двойката трябва да работи постоянно върху връзката си. Хората в това положение не разчитат на пеперудите в стомаха или на магията на любовта. На тях им се налага да прекарват повече време в мислене за това как да накарат нещата да потръгнат. Изследвания показват, че очакванията за "приказка" водят до разочарование.

Чувството, че всичко е прекрасно и магично, означава, че е извън вашия контрол. А ако липсва и първоначалната магия във връзката, ситуацията е безнадеждна. Щастието на уредените бракове се определя от това дали двойката може да внесе магията, ако се опитва. Така че, ще трябва да положите активни усилия, за да запазите брака си щастлив. А как се прави това?

Не се опитвайте да оправяте лошите неща. Увеличете добрите!

Погледнете на вашия съпруг такъв, какъвто е. Проучванията показват, че ако се опитвате да промените половинката си, няма да успеете да запазите брака си.

Джон Готман - изследовател и автор на "Седемте принципа за успех в брака", казва, че 69% от проблемите на една двойка са постоянни. Тези проблеми не изчезват, а много от двойките продължават да спорят за тях година след година. Така че, ако не можете да промените партньора си или пък той вас, как да намалите негативните неща във връзката си? Ами, каквото и да правите, не може. Но и не се налага.

В най-добрите връзки, партньорите се стремят към повишаване на положителните неща, които да крепят любовта и брака. Разводът може да има много по-малко общо с увеличаването на конфликтите и много повече с намаляването на положителните чувства. В крайна сметка, едното води до другото. Следователно трябва да се радвате само на хубави етапи във връзката си. А кой е най-добрият начин да го направите?

Забравете романтиката. Помислете върху вълнуващите преживявания

Мислите, че ходенето по срещи с любимия ще запази любовта жива? Помислете пак!

Изследователи направили 10-седмично проучване, в което сравнявали двойки, които се занимават с приятни дейности и такива, които обръщат внимание на вълнуващи преживявания. Можете ли да познаете сами? Приятните дейности не са достатъчни.

Защо вълнуващите занимания имат такъв добър ефект върху връзката между двама души? Защото самите ние не можем да осъзнаем откъде идват нашите емоции. Вълнението, без значение от какъв източник идва, ще ни свързва с човека, с който сме го преживели, без значение дали той е причината.

Изследователката Соня Любомирску споделя, че вълнението връща пеперудите в стомаха. Така че забравете скучните срещи! Отидете заедно на танци или скачайте с бънджи. Просто направете нещо, което да внесе адреналин в застоялата ви връзка.

Нека обобщим

Поддържането на любовта жива може да бъде много трудно. Затова трябва да работите активно върху връзката си. Увеличавайте положителните емоции и намалявайте негативните. Най-добрият начин за постигането на това е, като внесете емоции във връзката си. Заложете на рафтинг или екстремни лунапаркове.

Какво обаче трябва да направите, когато се решите на една от тези стъпки и преминете към осъществяването й? Представете си, че сте на първа среща. Проучванията показват, че ако се преструвате, че за първи път излизате на романтична среща с вашия човек, ще успеете да направите преживяването си още по-вълнуващо. Както за вас, така и за него.

Защо това е така? На първа среща всеки полага усилие да се покаже в най-добрата си светлина, за да впечатли човека срещу себе си. Това е и времето, когато всички са обнадеждени за нов прекрасен период от живота си. Именно тези чувства ще ви помогнат да се откъснете от монотонната рутина.

Любовта освен прекрасното чувство, което движи всички хора, е и онази лудост, която ни кара да бъдем по-различни от това, което сме в ежедневието си. Някои изследователи дори смятат, че любовта е психично заболяване.

Дори и да е такова, със сигурност е едно от най-красивите и истински неща, които се случват в живота ни. И вместо да се оплаквате от скуката, която е налегнала връзката ви, ако наистина обичате вашия човек, опитайте се да оправите нещата. Понякога и най-истинската и чиста любов, има нужда от леко побутване в правилната посока.

Ако статията ви е харесала, станете част от Jenite.bg във Facebook!

Още от Интересно

Дневен хороскоп за неделя, 22 януари

Добро утро!  Неделя е ден за почивка и време със семейството и приятелите! Вижте какво ви очаква днес ТУК.  –––>>...

Давай го по-леко! Не се дръж сякаш са ти потънали гемиите.

Странно как някои неща ни се струват важни в моментите, когато ги правим. После, когато погледнем назад, осъзнаваме, че изобщо не са били важни. Знаеш...

Какво ви очаква в любовта в седмицата от 23 до 29 януари

Навлизането на Венера в знака Риби ще отключи вашата романтична страна и ще потисне практичността ви. Пригответе се за романтична, приятна седмица, из...

Направете 2017-та най-щастливата в живота си! Ето как

Нова година отдавна мина и е време да се захванем с изпълнение на обещанията, които даваме ежегодно. Ако все още не сте се отказали да бъдете здрави и...

Edna талантлива дама на 63: Честит рожден ден на Камелия Тодорова!

Днес своя 63-ти рожден ден празнува магнетичната и талантлива Камелия Тодорова! Камелия Тодорова е родена на 21 януари 1954 г. в София. Завършва Техн...

4 важни урока, на които кучето ни учи

Всички, които имат куче, знаят, че това са най-благодарните и добри животни. Те не са своенравни като котките, никога няма да откажат да ги галите и в...

За какво най-често си мислят жените по време на секс

Мъжкото его винаги кара господата да си мислят: Представих се уникално тази вечер? В очите на вашата нежна половинка обаче... нещата може би не изгле...

7 качества, които ни правят по-привлекателни, отколкото външността ни

Всяка себеуважаваща се и обичаща се жена знае, че външността е само част от мозайката. Всъщност, за да бъдем наистина красиви, ни трябва и интелигентн...

25 храни, които съдържат малко над 0 калории

Чували ли сте за теорията, че има храни, които съдържат толкова малко калории, че необходимата енергия, за да се усвоят от организма, е по-голяма от т...

Трите зодии, които флиртуват най-умело

Има хора, на които не им върви в любовта и такива, на които им върви. Но има и зодии, които не просто обичат играта, а са истински майстори в нея. Да...