อินทนิลน้ำ

อินทนิลน้ำ

อินทนิลน้ำ เป็นพันธุ์ไม้ที่มีถิ่นกำเนิดอยู่ในไทยโดยที่จัดเป็นไม้ยืนต้นขนาดที่ใหญ่ และเจริญเติบโต เร็วหากปลูกในที่เหมาะสม ต้นที่มีความสูงประมาณ 5-20 เมตร ลำต้นเล็กและมักคดงอ แต่พอใหญ่ขึ้นจะเปลา ตรงเหมือนเป็นไม้ผลัดใบ แต่ผลิใบใหม่ไว โคนต้นไม้ไม่ค่อยพบพูพอน

เป็นพุ่มลักษณะคล้ายรูปร่มและคลุมส่วนโคนต้นเล็กน้อยเท่านั้น ส่วนผิวเปลือกต้นอินทนิลน้ำจะมีสีเทาหรือสีน้ำตาลอ่อน มักจะมีรอยด่างๆ เป็นดวงขาวๆ อยู่ทั่วไปจะมีผิวเปลือกจะมีค่อนข้างที่เรียบ ไม่แตกเป็นร่องหรือเป็นรอยแผลเป็นเปลือก มีความหนาประมาณ 1 เซนติเมตร ที่เปลือกในจะออกสีม่วง นิยมขยายพันธุ์ด้วยวิธีการเพราะเมล็ด

เนื้อไม้อินทนิลน้ำ เมื่อยังใหม่ที่สดอยู่จะเป็นสีแดงเรื่อ หรือสีชมพูอ่อน พอนานเข้าจะเปลี่ยน เป็นสีน้ำตาลอมแดง เนื้อไม้ค่อนข้างละเอียด มีเสี้ยนตรง เป็นมันเลื่อมมีความแข็งแรงปานกลาง เหนียวและทนทานใช้เลื่อยไสกบตบแต่งง่าย ขัดเงาได้เป็นเงางาม ใบของอินทนิลน้ำ มีใบเป็นใบเดี่ยว ออกตรงข้ามกัน และมีความกว้างประมาณ 5-10 ซม

ใบอินทนิลน้ำมีรสขมและฝาดเย็น ช่วยรักษาโรคความดันโลหิตสูง โดยใช้ใบแก่เต็มที่ประมาณ 1 กำมือ และนำมาต้มกับน้ำดื่มในตอนเช้า ช่วยลดระดับไขมันในเลือด ในประเทศญี่ปุ่นได้มีการสกัดสารจากใบอิน ทนิลน้ำด้วยแอลกอฮอล์

นิยมปลูกไว้เป็นไม้ริมทางและเป็นไม้ประดับเนื่อจากมีดอกและใบที่สวยงามในร่มเงาและมีความเจริญเติบโตได้อย่างเร็ว และใบอ่อนนำมาตากแดดใช้ชงเป็นชาไว้ดื่มได้ และช่วยอาการเบาหวานและช่วยลดความอ้นได้อีก จนได้มีการนำไปแปรรูปได้และนำมาเป็นสมุนไพรอินทนิลน้ำแบบ

อินทนิลน้ำ

Inthaninnam is a plant that is native to Thailand, classified as a large perennial plant. And grow Soon if planted in the right place The tree has a height of 5-20 meters, the trunk is small and often crooked. But when it gets bigger Straight like a deciduous tree But quickly blooms new leaves The root of the tree is rarely found.

It is a bush that looks like an umbrella and only slightly covers the base of the plant. As for the skin of Inthaninthanam, it is gray or light brown. Often there is a blotchy white in general, the skin is relatively smooth. Will not crack or become scars It is about 1 cm thick that the inner shell is purple. It is popular to propagate by means of seeds

Inthanin Nam When it is new, it will be red. Or light pink Long enough to change A reddish brown color The wood is quite fine and has a shinny straight burr, medium strength. Tough and durable, easy to use with a planing saw Can polish to a shine Leaves of inthanin Has a single leaf Opposite And has a width of 5-10 cm.

Inthanin water has a bitter and astringent taste. Help treat high blood pressure. Using about a handful of mature leaves and bring to a boil with drinking water in the morning. Reduce the level of fat in the blood. In Japan, extracts from the in Use alcohol in water.

It is commonly grown as a roadside plant and as an ornamental plant because it has beautiful flowers and leaves in the shade and it grows quickly. And the young leaves are dried in the sun and can be used to make tea for drinking And can help with diabetes symptoms and reduce anxiety again Until it can be processed and used as Inthanin water herbs.

ขอบคุณรูปภาพจาก : Google
ติดตามข้อมูลเพิ่มเติม : >>>ได้ที่นี่<<<