ดอกอัญชัน

ดอกอัญชัน

ดอกอัญชัน เป็นดอกไม้ที่มีสีม่วงที่ขึ้นชื่อว่าเป็นสมุนไพรที่ประโยชน์เป็นอย่างมากอัญชันนั้นที่ใครหลายคนคงจะเคยได้ยินสรรพคุณ ของดอกอัญชันกันมามากแล้ว สิ่งที่เห็นกันแบบชัดก็คงจะเป็นการใช้อัญชันมาถูคิ้วให้กับเด็กเล็ก มีความเชื่อกันว่าถ้านำเอาอัญชันมาถูแล้วจะมีข่นที่ดกดำ

ดอกอัญชัน มีแต่ประโยชน์ดอกของอัญชันนั้นนำมาใช้ในการทำเป็นอาหารหรือจะเอามาทำเป็นขนมก็ได้เหมือนกัน ดอกอัญชันนั้นมีประโยชน์หลายอย่างเลย ไม่ว่าจะมาทำอาหารก็ได้ทำขนมก็ดี เจ้าดอกเล็กๆนี้นั้นมีประโยชน์อย่างมากเลยทีเดียว

ดอกอัญชัน จะมีลักษณะเป็นต้นไม้ที่มีเถาเลื้อยขนาดเล็ก ใบจะเป็นใบประกอบ ดอกอัญชันนั้นจะเป็นดอกเดี่ยว จะมีสีน้ำเงินเข้มหรือน้ำเงินอมม่วง ละยังมีสีขาว ดอกชั้นในของอัญชันนั้นจะมีแบ่งมา 5 กลีบ ส่วนกลีบนอกจะเป็นสีเขียว มีผลเป็นฝัก ลักษณะแบนคล้ายฝักถั่ว ขนาดยาว

สรรพคุณดอกอัญชันอันน่าทึ่ง

คุณสมบัติของดอกอัญชัน ในการเป็นสารต้านอนุมูลอิสระ ในดอกอัญชันนั้นจะมีสารตัวหนึ่งในการแก้อาการตาฟาง ตามัว หรือภาวะการเสื่อมของดวงตาที่มาจากโรคเบาหวาน โรคต้อหิน โรคต้อกระจก

แถมยังมีฤทธิ์ต้านการออกซิเดชั่นของไขมัน ชะลอการเกิดโรคที่เกิดจากคอเลสเตอรอลชนิดที่ไม่ดี และโรคหลอดเลือดหัวใจแข็งตัวอีกด้วย ละคุณสมบัติที่สำคัญอีกอย่างหนึ่งก็คือ ดอกอัญชัน

ประโยชน์ของดอกอัญชัน ที่ใช้กันแพร่หลาย

นอกจากสรรพคุณทางยาแล้ว ดอกอัญชันนั้นยังมีประโยชน์ในด้านอื่นๆ อีกมากมาย หรือว่าจะเป็นการนำสีมาจากดอกอัญชันเพื่อจะนำไปผสมอาหารหรือมาทำเป็นขนมและนำมาตกแต่งให้สวยงาม

สารแอนโทไซยานินในดอกอัญชัน เป็นสารที่มีสีม่วงคราม และเป็นสีที่ละลายได้ในน้ำ และไม่คงตัวไม่ละลายในกรด ทำให้คนไทยตั้งแต่สมัยโบราณนิยมนำสีจากดอกอัญชันมาผสมในอาหารและขนมต่าง ๆ 

ดอกอัญชัน

Butterfly pea flower is a purple flower that is known to be a very useful herb. Butterfly pea that many people have probably heard of its properties Of the butterfly pea flowers already What is clearly seen would be to use an butterfly to rub eyebrows for young children. It is believed that if the butterfly pea has been rubbed, it will become black.

Butterfly pea flowers are only useful. Butterfly pea flowers can be used in cooking or as a dessert. Butterfly pea flowers have many benefits. Whether cooking or baking, good This small flower is very useful.

Butterfly pea flower looks like a tree with small ivy vines. The leaves will be assembled Butterfly pea flowers are single flowers. Will have a dark blue or a bluish-purple. There are also white flowers. The inner layer of the butterfly pea will have 5 petals. The outer petals will be green, resulting in a flat pod-like pod.

Amazing Butterfly Pea Properties

Properties of Butterfly Pea In being an antioxidant Butterfly pea flower contains a substance to cure blurred vision or eye degeneration caused by diabetes, glaucoma, and cataracts.

It also has anti-oxidation effects of fats. Slow down the occurrence of diseases caused by bad cholesterol. And coronary artery disease as well And another important feature is Butterfly Pea flower

Benefits of Butterfly Pea Widely used

In addition to medicinal properties Butterfly pea flowers are also useful in many other areas, or whether the color is derived from butterfly pea flowers to be used to mix food or to make sweets and decorate it beautifully.

Anthocyanin in butterfly pea flower Is a substance that has a violet color And is a color that is soluble in water And unstable, insoluble in acid Causing Thai people since ancient times to popularly use the color from butterfly pea flowers to mix in various foods and desserts.

ขอบคุณรูปภาพจาก : Google
ติดตามข้อมูลเพิ่มเติม : >>>ได้ที่นี่<<<